Les tertúlies, conduïdes per la paisatgista  Soazig Darnay, incorporen la historiadora Montserrat Julià per posar en valor el compromís amb el patrimoni històric i cultural 

Vilafranca del Penedès, gener de 2020.- El celler urbà com a recurs enoturístic serà el primer tema de debat del nou cicle de tertúlies intercongressuals Paisatge, patrimoni cultural i enoturisme que organitza el Centre d’Estudis del Paisatge Vivitinícola (CEPvi) —organitzador del Congrés d’Art i Paisatge— amb el suport de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. La primera tertúlia, que tindrà lloc el 28 de gener, comptarà amb Anna Alegret, propietària de l’antic celler Jean Mory (Vilafranca del Penedès); Ton Mata, conseller delegat de Recaredo (Sant Sadurní d’Anoia); i Raimon Martínez, director general de la Fundació Sant Joan Baptista. Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges.

La introducció a la sessió la farà la historiadora Montserrat Julià, que s’incorpora a l’organització de les tertúlies, juntament amb la paisatgista Soazig Darnay, amb l’objectiu de remarcar la importància del patrimoni històric i cultural en la definició del paisatge vitivinícola. Julià presentarà algunes de les conclusions de l’estudi realitzat sobre el celler modernista Ludens, al nucli de Grabuac (Font-rubí), obra desconeguda de l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch de principi del s. XX.

Aquesta primera tertúlia permetrà presentar cadascuna de les empreses i propietàries penedesenques, i la visió particular i diferent sobre el naixement i desenvolupament del celler dins del centre urbà: l’antic celler Jean Mory, al costat de l’estació de ferrocarrils de Vilafranca; les instal·lacions del celler Recaredo al bell mig de Sant Sadurní d’Anoia i el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, amb l’antic hospital ubicat molt a prop del centre històric d’aquesta població. Amb aquests protagonistes es podran analitzar els avantatges i inconvenients de la ubicació, el model enoturístic, el valor del patrimoni i les dificultats de multiplicar les activitats en un mateix escenari. 

L’objectiu de les tertúlies intercongressuals del CEPvi és posar sobre la taula els problemes reals que es troben els professionals que treballen i incideixen en el paisatge i la indústria vitivinícola del Penedès i mantenir viu el debat sobre el paisatge i l’entorn vinculat al sector del vi. La tertúlia és oberta al públic i forma part del programa curricular de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.