EL VII CONGRÉS D’ART I PAISATGE, UN PAS. Encara es forta la lluita i queda tant per fer. Raimon.

El VII Congres. va desenvolupar tots els actes previstos segons el programa. El primer dia un ram de flors grogues i unes paraules de director recordaren  i homenatjaren a la Consellera Meritxell Serret qui presidí l’obertura del Congrés del 2017.

La conferència inaugural d’en Josep Ma Puiggròs Doctor en Història i Antropologia cultural, La cultura i la història com a complement per l’èxit de la viticultura catalana va combinar sàviament erudició ,amenitat i actualitat 

Sorprenent i d’una bellesa pròpia va ser la projecció del vídeo Els artistes van en tractor de la artista  Sara Boldu, en el qual els treballs del camp filmats des d’un drone, assumeixen una estètica desconeguda. 

El tema de primera la taula rodona va ser Enoturisme; paisatge, identitat i ciutadania desenvolupat per Soazig Darnay, paisatgista i investigadora del paisatge vitivinícola. La taula rodona va estar moderada per Montserrat Julià, Professora de patrimoni arquitectònic de la Universitat Politècnica de Catalunya. Els ponents foren: Àngels Travé, Institut d’Estudis Penedesencs, Joan Huguet D.O. Penedès, Jordi Asensio. Col·lectiu Ecologista Bosc Verd i Esther Garcia, Escola d’Enoturisme de Catalunya & Wine Business School

La conclusió més destacable entre d’altres d’aquesta taula rodona fou constatar la necessitat de treballar amb xarxa com a estratègia per incidir sobre l’administració, millorar la formació i el model enoturistic en la seva vessant patrimonial i cultural.

L’última activitat del matí va ser la inauguració de l’exposició Viti-urbanisme. Amb treballs de l’Escola d’Arquitectura de Reus i la Facultat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili, la Plataforma Salvem la Identitat Vitivinícola del Penedès i el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola.

A la tarda, entre vinyes, al Camí Ral per on passa el seguici funerari del rei Pere II es va inaugurar, amb l’assistència de l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, el baix relleu Deriva Amor-fa esculpit al mur de pedra seca del Mas Llagostera obra de Marta Pruna. En el que una successió de rostres esculpits amb traços geomètrics i incisius evoquen sentiments i vivències amb sensibilitat i força.

El divendres la temàtica dominant va ser l’urbanisme. En Pere Sala director de l’Observatori del Paisatge amb la ponència El catàleg del paisatge del Penedès. Reptes i Perspectives va exposar l’estat dels treballs fent especial esment al tractament de la vinya, 

La Plataforma Defensem la Identitat Vitivinícola del Penedès en la seva ponència El Pla Territorial del Penedès; estratègies i objectius va exposar els treballs pluridisciplinars i les seves conclusions de cara al polèmic 4rt cinturó en els àmbits econòmic: Agustí Jover, urbanístic: Sebastià Jornet, d’infraestructures: Jordi Julià, de  paisatge: Miquel Vidal i espais oberts: Ignasi Grau.

A la  taula rodona amb la participació del secretari d’Hàbitat Urbà i Territori Agustí Serra hi participaren Pau Batlle, Plataforma No Fem el Cim, Santi Carda, president adjunt de la Federació Empresarial Gran Penedès, Maite Esteve, Institut del Cava, Maria Rovira, Unió de Pagesos, Jordi Cuyàs, del Pla Estratègic. El diàleg fou intens i ric i s’abordaren temes i conflictes diversos, respecte del quals les conclusions més clares foren: l’oportunitat de crear la Comissió Urbanística de la Vegueria, (CUV) com a interlocutor més vinculat amb aquesta.

L’acte finalitzà  amb un col·loqui amb la participació d’en Josep Armengol Subdirector General de Planificació Territorial i Paisatge el qual se li exposaran dubtes, qüestions conflictes que ell atengué en forma global.

La visita al Centre  d’Interpretació de la Malvasia portà el Congrés a la tercera comarca del Penedès, el Garraf. Va ser una agradable i dolça visita.

La dansa de la Vinya dels Signes i els Color, amb la música Comptine d’une autre ete i ballada per Etana Leylak, descobrir les 7 Esteles del vi, de Josep Massana i Miquel Vidal que en breu senyalitzaran els miradors sonor de la ruta del Mirador en construcció.

En aquest Congrés i en el futurs l’objectiu del CEPvi és per damunt de tot la defensa i el compromís amb la identitat del paisatge de la vinya per tothom. Doncs tots els camins nous que hi neixen necessiten i estimen el seu paisatge.