• El Vè Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme ha presentat les conclusions d’aquesta cita amb especialistes internacionals en gestió del paisatge enoturístic.
  • Les dues jornades del Congrés, celebrat 18 i 19 de juny del 2015, ha estat organitzat pel Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, CEPVi, al Vinseum de Vilafranca del Penedès.

La V edició del Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme ha finalitzat amb la presentació de sis conclusions a partir de les ponències realitzades per experts internacionals en gestió del paisatge vitivinícola i l’enoturisme. Les conclusions s’articulen al voltant de sis punts: facilitar eines per realitzar una estudi de la entitat vitivinícola del Penedès i la seva gestió en el desenvolupament, comissió de paisatge; conscienciar sobre la rendibilitat econòmica del paisatge de l’enoturisme; valorar la feina del viticultor com a agent que dóna qualitat al paisatge; considerar alternatives innovadores i complementàries a l’enoturisme clàssic i promocionar la identitat vitivinícola del Penedès a nivell local i internacional.

 

Les conclusions del V Congrés esdevenen el punt de partida del Pla de Gestió de la Identitat Vitivinícola i Desenvolupament 2015-20, una eina que servirà de full de ruta en els propers anys per estructurar les millors estratègies per a la promoció de la identitat vitivinícola.

La cita del Penedès té el seu origen al 2007, quan diversos especialistes en arquitectura, paisatgisme, planejament d’infraestructures i art de la Universitat de Barcelona, la Politècnica de Catalunya i la Rovira i Virgili de Tarragona, propietaris de cellers i pagesos van posar en comú les diverses preocupacions que veien tots a nivell sectorial com que “el Penedès és un territori que cal llegir amb ulls nous, ple d’orportunitats, però subjecte a moltes demandes diverses”, explica el doctor Miquel Vidal, director del CEPvi i del Congrés.

Tots ells, liderats per Vidal, es van mostrar convençuts que s’havia de sensibilitzar la població i que la millor eina per fer-ho era la realització d’un congrés.

Evolució dels 4 blocs

En aquesta V edició, distribuïda en dues jornades, les ponències s’han estructurat en 4 blocs específics: Economia, Territori, Paisatge i Art.

El bloc econòmic ha estat centrat en l’Enoturisme, i s’han convidat experts de les universitats de Penh (Austràlia) i la Rioja. L’australiana Fiona Mazkensie, va exposar el model de desenvolupament enoturístic de Margaret River, una població que en poques dècades ha passat de produir llet a convertir-se en un referent de qualitat enoturística mundial. L’experiència d’Austràlia la va completar Valerià Paül, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, qui va analitzar el paisatge de vinyes periurbanes del país de l’Oceania.

Emilio Barco, economista de la Universitat de la Rioja, va plantejar la seva ponència explicant què significa el paisatge vitivinícola i el seu valor des del punt de vista enoturístic, aportant l’experiència dels canvis realitzats a la DO la Rioja, i va apostar per “enganxar” el viticultor al procès de valoració del paisatge.

Pel que fa al Territori, es va planejar el problema de com l’ordenació del territori es relaciona amb el paisatge de la vinya, i quines infraestructures són necessàries desplegar. Josep Montasell, tècnic agrícola de la Diputació de Barcelona, va plantejar una mirada global sobre el conreu de la vinya i les repercussions en les relacions entre el camp i la ciutat, una relació que ha de ser obligatòriament “simbiòtica i no parasitària”. En aquest sentit, Antonio Font, catedràtic emèrit de la UPC, va completar les reflexions sobre l’encaix de la comarca en el mosaic metropolità, i Francesc Magrinyà, enginyer de camins, canals i ports, va aprofundir en un cas d’estudi on es va vincular les infraestructures i la societat al Penedès.

En l’àmbit del Paisatge, el Congrés es va centrar en el Pla Director Urbanístic d’Enoturisme, considerant que la implantació de noves infraestructures vitivinícoles esdevenen una gran oportunitat per a la creació de nous paisatges. En aquest blog hi van participar els arquitectes Josep Llinàs, Jaume Bach, Carles Sala i Relja Ferusic i Filipa Arderius.

El bloc d’Art, en el marc del V Congrés d’Art Paisatge i Enoturisme es va presentar el vídeo La vinya pintada, on es veu tot el procés creatiu de l’artista Josep Almirall-Llusià, que va convertir la seva vinya en un projecte colorista land art, una exhibició pictòrica que es desenvolupa al territori a manera d’art públic.

El fotògraf  Blai Carda, va fer una lectura poètica del quotidià, mentre que Josep Massana, amb les escultures de les barraques mestisses, va incorporar al Congrés la bellesa humil de la vinya.

El bloc es va completar amb una videoconferència des dels EUA, on l’artista Lesli Yendell va explicar la seva perfomance, La vinya, matèria i identitat per la creació, creada especialment per al Congrés.

Dins la Capital Cultural de Vilafranca del Penedès

Aquesta V edició del Congrés Art i Paisatge Vitivinícola, promoguda pel CEPvi i emmarcada dins la Capital Cultural de Vilafranca del Penedès 2015, recull les aportacions de les edicions anteriors i, en una línia d’utilitat i enllaç entre problemes i inquietuds locals i saber universal, pretén apuntalar el salt cap endavant que comença a interioritzar-se en el món del cava i el vi per trobar un equilibri entre economia i paisatge.