El IV Cogrés d’Art i Paisatge Vitivinícola celebrat els dies 27 i 28 ha conclòs amb la presentació del Fòrum Internacional del Paisatge de la Vinya i l’Enoturisme com a l’instrument necessari que, aunant esforços d’institucions, elaboradors, agricultors, universitats i societat, ha de definir un marc de formació, protecció i gestió del paisatge vitivinícola.

En aquest sentit, al llarg dels dos dies de debat portat a terme a la seu de Vinseum de Vilafranca del Penedès, les ponències del IV Congrés d’Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme han generat un intens debat sobre quines són les fórmules per gestionar millor el paisatge.

Estudiats els models nord-americans i europeus de la gestió del paisatge, i de com el paisatgisme es va desenvolupar i es desenvolupa des del segle XVII fins al segle XXI, les ponències van estudiar, a més, diferents aproximacions de l’art al paisatge com  la ironia a l’escultura i el paisatge.
 
Una altra aproximació va estar definida per la matriu enoturística, un instrument per relacionar els valors tangibles i intangibles, positius i negatius, amb el territori a través de la seva ‘mapificació’ o posar-los al mapa.

Entre les principals conclusions de les jornades cal destacar:

1) La necessitat d’invertir en sostenibilitat per derivar en més rendiment econòmic i en generació de vida en zones abandonades.

2) La voluntat de generar eines per aportar valor al paisatge i tenir-lo en compte com un element generador de riquesa. Perquè el paisatge al Penedès, i a les àrees vitivinícoles, és negoci.

Malgrat tot, la direcció del Congrés va decidir que els participants (tant ponents com assistents) hi poguessin aportar les seves idees i afegir-les a les idees principals. Aquestes idees s’aniran rebent a mail de la pàgina web del Congrés, info@congresipaisatge.cat. Es rebran les aportacions fins el divendres dia 5 de juliol i es farà unes conclusions generals que es penjaran a la pàgina web.

Us adjuntem els resums de les ponències de la segona jornada del IV Congrés, que va tenir lloc el 28 de juny.

 

Vídeo Pere Regull, Art i Paisatge

Vídeo Susanna Mérida ART i PAISATGE 2013

Vídeo Filipa Arderius ART I PAISATGE 2013

Vídeo Jordi Llavina ART I PAISATGE 2013

Vídeo Àngels Travé ART I PAISATGE 2013

Pau Catà ART I PAISATGE 2013

Vídeo David Ribas ART I PAISATGE 2013

Vídeo Zoe Balasch ART I PAISATGE 2013

 

Vídeo Josep Massana ART I PAISATGE 2013

 

Vídeo Ton Salvadó ART I PAISATGE 2013

 

Vídeo Josep M Roy ART I PAISATGE 2013

 

Vídeo Felip Puig ART I PAISATGE 2013

 

Vídeo Xavi Fornós ART i PAISATGE 2013