Una imatge val més que mil paraules

Una imatge val més que mil paraules, això diu un antic proverbi xinès. El cartell de la VII edició del Congrés Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme, vol expressar com entén el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola el paisatge de la vinya i com aquest ha de ser interpretat pel planejament.

La imatge central de la mítica Greta Garbo a Ninotschka, la comissària bolxevic en la pel·lícula d’Ernest Lubitsch (1939) brindant amb el galant Melvyn Douglas,  expressa el valor social però també el glamour i l’excel·lència del cava.

L’ extraordinària Vinya Vermella a prop d’Arles de Vincent Van Gogh,(1888) il·lustra la bellesa intrínseca de la vinya a la que tots els gran artistes li han rendit tribut. Com el mateix Dalí; El carro de Bacus 1953, o Picasso, com es pot veure a l’exposició Picasso Dionisíaco al Museo Vivanco de la Cultura del Vino, a Briones, La Rioja fins al 16 de Juny d’enguany.

La verema de Enric Cristòfor Ricart i Nin, (1925) és una evocació a la mediterraneïtat del nostre paisatge de la vinya amb influències del noucentisme.

A la dreta del cartell es pot veure la imatge del Tacuinum, manual medieval sobre com fer vi i també sobre la salut i el benestar. La continuïtat històrica des del segle XIV fins ara s’expressa amb la fotografia d’una vinya  de Subirats que perllonga la imatge renaixentista.

El cartell s’inspira en el llibre El jardí de Dionís. L’entorn cultural del vi (1) en el que l’enòlegpolític i escriptor català Eduard Puig i Vayreda (1942-2018) relata la llarga història del vi, la cultura i l’home en forma amena i rigorosa .

Puig i Vayreda participà com a representant de la denominació d’origen Empordà-Costa Brava, a la taula rodona sobre les denominacions d’origen catalanes al darrer congrés Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme del 2017.

Miquel Vidal. Director del Congrés.

 

(1).Brau Edicions Figueres 2017.ISBN 978-84-15885-66-5.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *