El propers dies 20 i 21 de Juny (guardeu les dates ) es desenvoluparà el VII Congres Art i Paisatge Vitivinícola. Enoturisme, la inauguració es farà al VINSEUM de Vilafranca i la cloenda a Sant Pau d’ Ordal, Subirats.

La primera edició del Congrés va ser el 2007 i s’ha anat cel.lebrant amb  una periodicitat de cada 2 anys, amb una mateixa estructura de quatre grans blocs temàtics: territori, paisatge, art i economia. El Congrés   ha esdevingut un àmbit de difusió i debat d’ aquells temes que en cada convocatòria centraven l’ atenció del món vitivinícola: promoció paisatgística de cellers, infraestructures, polígons industrials, enoturisme, economia, etc.

Per aconseguir els seus objectius el Congrés utilitza diferents camins com són les taules rodones i conferències, en les que han intervingut entre d’ altres: Paul Wagner, Joan Ganyet, Joan Nogué, Fiona Haslam, Rainer Brusi, Lourdes Cirlot, Carles Llop, etc.

Un altre camí son les intervencions efímeres o permanents  agrupades en tres iniciatives promogudes pel CEPvi : Miravinya, Vinyart i Pedrart. L’ objectiu de les quals es fer visible la qualitat intrínseca del paisatge vitivinícola com argument per a la seva protecció i component important pel enoturisme.

A Miravinya destaquen el miradors de la Bardera, amb l’escultura Rumors  i Circells, de Rufino Mesa, a Sant Pere de Riudebitlles es pot gaudir de la Cadira projecte de l’Escola de Belles Arts, Universitat de Barcelona, a Avinyonet del Penedès amb el Circell i a Vilafranca a la muntanya de Sant Pau: Postals de Vilafranca aquests dos últims projectes  de l’ Escola d’ Arquitectura de Barcelona.

A Vinyart els artistes de diferents disciplines van explorar la expressivitat dramàtica del cep, en una exposició singular durant el tercer Congrés presentada al Vinseum.

Pedrart és una iniciativa del Congrés i del CEPvi que posa de relleu el valor històric, social però també estètic del marges, incorporant la component artística en la seva restauració, com a Geometria liquida a la Bardera d’ en Josep Massana i en Miquel Vidal i el projecte: El Camí dels Sentits que l’ artista Marta Pruna està creant per aquesta edició del Congrés.

Una part important del continguts dels Congressos es l’ aportació de estudis i avantprojectes l’ objectiu dels quals es obrir  debats sobre tot el que afecta el territori i la identitat vitivinícola del Penedès i presentant alternatives: Ecoturisme i altres rendibilitats econòmiques dels paisatges vitivinícoles per Pere LLeonart, Planejament,  infraestructures i paisatge al Penedès, Una aproximació a un llibre blanc de les infraestructures presents i futures per Escoles d’ Arquitectura de les Universitats Rovira i Virgili (URV) i Politècnica de Catalunya (UPC), La gestió territorial del paisatge cultural: Enoturisme, La construcció de la matriu enoturistica d’ excel·lència, UPC.

 

Aquestes son les grans línies que estructuraran el VII Congrés, els  dies 20 i el 21 de Juny, amb tres característiques noves molt importants: 1.Abordar en profunditat el Pla Territorial Parcial del Penedès i el Catàleg del Paisatge del Penedès, 2.Reflexionar, debatre i pensar a nivell de Vegueria i 3.Inagurar  tres intervenció artística a les comarques de la Vegueria de l’ Anoia, l’Alt i el Baix Penedès .

 

Miquel Vidal.

Director del Congres Art i Paisatge Vitivinícola Enoturisme.VII Edició

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *