Quan  es va celebrar el primer Congrés Art i Paisatge Vitivinícola i Enoturisme,(2007) probablement la paraula art va sorprendre  i molts es varen preguntar .com es pot relacionar l’ art amb la protecció del paisatge vitivinícola.

L’estima  neix del coneixement i sovint aquesta de la descoberta. En el ben entès de que descobrir no vol dir sempre marxar d’ un lloc per anar a un altre  si no descobrir o redescobrir la bellesa de lo proper que ens envolta.

Tots hem experimentat la sensació de descobrir un paisatge nou, quan alguna cosa canvia en el nostre  entorn .Aquesta és la funció que el Congrés atribueix a l’ art, mes enllà del valor de l’ obra en ella mateixa.

La voluntat d’ aplicar l’ art  com a forma d’ajudar a redescobrir la bellesa del paisatge de la vinya, va inspirar la construcció de  miradors estratègicament col·locats els quals són fites i llocs per veure el paisatge de sempre d’ una manera “diferent”

Els 4 miradors projectats i construïts pel 1er Congres,2007  i el 2on Congres 2011, son les puntes d’ un quadrat que emmarca  la Plana Central del Penedès. Remors i Circells (2007) al costat de la Bardera i   Circell a Avinyonet del Penedès al peu dels Costers d’Ordal , cap a ponent  La Cadira al terme Torrelavit i Postals de Vilafranca a la muntanya de Sant Jaume. Vilafranca del Penedes

En a la cerca de una major incardinació de l’ art com a aproximació al  paisatge de la vinya, es va proposar intervenir sobre un dels elements que més el caracteritzen : els murs de pedra seca. Aquest fou l’ origen de Pedrart.(2017) Una proposta del Congrés que potencia  un valor patrimonial de la vinya i promou una alternativa nova per recuperar-lo .Geometria Liquida a prop de l’esmentat Circells i remors és un exemple de recuperació artística moderna d’un mur de pedra seca enrunat.

En aquesta línia, el Congrés d’aquest 2019,inagurarà el proper dia 20 de juny l’ obra Deriva amor-fa de la escultora Marta Pruna, una obra coral i pionera de més de 30m esculpida directament en un mur de pedra seca, a Banyeres del Penedès

En aquest congrés 2019 per  la tarda del dia 21 es presentaran  a la Plaça de Subirats a Sant Pau d’ Ordal  les 8 escultures obra de CEPvi-art que senyalitzaran els punts de contemplació del paisatges de referencia que  integren la enoruta cultural del Mirador dintre del Projecte de les Rutes Enoculturals de Subirats. Itineraris d’ Identitat i vivències.

Aquestes intervencions finançades pels Congressos ,són considerades per aquest no com una activitat artística minoritària, si no com una eina eficaç de mostrar mes enllà de la quotidianitat la bellesa intrínseca del paisatge de la vinya, riquesa cultural i motor econòmic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *