foto1

El VI Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme es va celebrar al Vinseum. Museu de les Cultures del Vi (a Vilafranca del Penedès) i a la seu de la Confraria del Cava (a Torre Ramona, Subirats). L’últim dia a la tarda, es va fer una sortida de camp, per visitar el marge de pedra seca que s’ha recuperat dins del nou programa Pedrart.

foto1

Inauguració del Congrés a càrrec de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Mertixell Serret, acompanyada del director del Congrés, Miquel Vidal, i de l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull que va donar la benvinguda als congressistes.

foto2

L’economista Paul Merton va pronunciar la conferència inaugural sobre els intangibles del vi. Segons ell, el consumidor quan compra una ampolla de vi, habitualment, compra una experiència i es deixa orientar pel preu i l’etiqueta, que condicionen el tipus d’experiència que viurà finalment.

foto4

En la taula rodona dirigida pel president del Consell Regulador de la DO Cava, Pere Bonet, els participants van detectar alguns dels conflictes que hi ha entre el negoci del vi i l’enoturisme. Els represenents dels agricultors demanen més protecció; els empresaris, diversitat; i el sector de l’enoturisme adverteixen del perill de deixar perdre el potencial del paisatge com un actiu econòmic.

foto5

La taula dirigida pel sociòleg Lluís Tolosa va servir per presentar les experiències en algunes Denominacions d’Orgien i per advertir de la urgència d’una actuació immediata al Penedès davant l’amenaça de la recuperació econòmica d’altres sectors productius.

 foto12

La planificació de les infraestructures i la redacció de plans territorials i plans sectorials entra, sovint, en conflicte. Així ho va explicar l’enginyera Maria Solé, en l’obertura de les ponències que es van celebrar a Torre Ramona, a Subirats, on el debat es va centrar en els conflictes per l’ús del sòl.

foto10

El director general de CIMALSA, Isidre Gavín, va qüestionar el futur d’un Penedès sense polígons, en la seva ponència; i va advertir de les conseqüències d’apostar per un monocultiu de vinya a l’estil del que s’ha fet en algunes regions vitivinícoles. 

foto7

En la taula dirigida per Josep Bertran (URV), es va obrir el debat sobre les necessitas del Penedès respecte al pla territorial de la vegueria del Penedès, i del Pla Estratègic que està en procés de redacció. El Logis Penedès, el CIM, el Quart Cinturó i el projecte de l’Agroparc sorgeixen com a amenaces per a un model que necessita el paisatge com a element de promoció econòmica.

webIMG 1939

Geometria Líquida, una acció de Pedrart, que ha permès regenerar un marge de pedra seca al Mas de la Bardera (Subirats), introduint-hi una peça artística vinculada a la riquesa del sector vitivinícola i a la producció de cava. La peça, obra de l’escultor Josep Massana, amb la intervenció de l’arquitecte i director del Congrés, Miquel Vidal, és la primera de la nova iniciativa. 

foto13

Tast de vins i caves reserva i gran reserva de l’any 2007, per commemorar els deu anys del Congrés. El periodista especialitzat en vins Ramon Francàs va dirigir el tast d’una quinzena de productes de diferents cellers col·laboradors en l’organització del Congrés.

foto14

El Congrés va fer un petit homenatge a l’exdirector de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Nogué, en reconeixement per la seva tasca al capdavant d’una institució que ha permès obrir una nova mirada en la revalorització del paisatge com a espai de retrobament i de generació de benestar per als ciutadans, i també com un dret individual i col·lectiu. 

foto15

El sopar de cloenda del Congrés va posar el punt final a una edició per la qual han passat més d’un centenar de persones de diferents àmbits. Tant l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, en l’obertura, com l’alcalde de Subirats, Pere Pons, en la cloenda, van coincidir a remarcar la necessitat d’aquest congrés com un espai de generació d’idees i tendències a seguir.

foto18

L’espectacle de poesia en jazz de les Divadams va tancar la festa a la seu de la Confraria del Cava.