Consulta el programa en pdf aquí.
Paisatge vitivinícola d’excel·lència i economia
Dijous 15 de juny de 2017
VINSEUM. MUSEU DE LES CULTURES DEL VI DE CATALUNYA
09.00h. Benvinguda de l’il·lustríssim alcalde de Vilafranca, Pere Regull i Riba.
09.15h. Presentació Sisè Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. Miquel Vidal, director del Congrés.
09.30h. Inauguració del Sisè Congrés Internacional d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. Honorable Sra. Meritxell Serret i Aleu, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.
ECONOMIA
Presentació del bloc d’Economia. Aquest bloc s’organitza amb la col·laboració de l’American Association of Wine Economists (AAWE) de la New York University. Es composa de la conferència d’obertura del Congrés, a càrrec de Paul Merton, economista assessor de l’AAWE i dues videoconferències de la 10th Annual Conference AAWE, celebrada a Burdeus del 21 al 26 de juny de 2016, i una taula rodona sobre l’aplicabilitat dels seus continguts a les Denominacions d’Origen catalanes. Miquel Vidal.
10.00h. Conferència inaugural. Observations on Intangibles: Winery Landscape Excellence and Economic Earning. Paul Merton.
Vídeoconferències (subtitulades en català)
10.45h. The Role of Social Media and Expert Reviews in the Market for High-End Goods: an example from The Market for High-End Wines / El paper de les xarxes socials i dels experts en el mercat de béns de gamma alta: un exemple del mercat de vins d’alta gamma. Alex Albright.
11.00h. Pausa
11.30h. Customer experience: a new challenge for the wine industry / L’experiència del client: un nou repte per a la indústria del vi. Delphine Veissiere.
11.45h. Taula rodona 1. Empresa, economia i paisatge.
Enoturisme: Ester Garcia, Directora de l’Escola d’Enoturisme de Vilafranca del Penedès. Economia: Paul Merton, Ethos Wine Group; i Dr. Bernd Theilen, Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili. Viticultors: Joan Santaló, Unió de Pagesos; i Isabel Vidal, Joves Agricultors Ramaders de Catalunya. Empresa: Santi Carda, Federació d’Empresaris del Gran Penedès. Moderador: Pere Bonet, President del Consell Regulador de la DO Cava.
13.45h. Dinar
PAISATGE
15.15h. Presentació del bloc de paisatge. Introducció a les identitats dels paisatges vitivinícoles: el que cal conservar. Empordà, Alella, Penedès, Conca de Barberà, Terra Alta. Cap a un catàleg de paisatges vitivinícoles de Catalunya. Lluís Tolosa.
15.30h. Les intervencions en el paisatge, suports a la seva gestió econòmica. Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola. CEPvi
16.45h. El paisaje del vino i Atlas del cultivo tradicional del viñedo. Luís Vicente Elías.
17.30h. Enoturisme d’excel·lència: les identitats singulars. Lluís Tolosa.
18.15h. Pausa.
18.45h. Taula rodona 2. La gestió del paisatge vitivinícola com a recurs enoturístic, segons el caràcter de les Denominacions d’Origen.
Empordà. Eduard Puigvayreda, exdirector del Consell Regulador de la DO Empordà Costa Brava.
Alella. Andreu Francisco, alcalde d’Alella; i Laura Nadeu, Consorci de Promoció Enoturística del Territori DO Alella.
Penedès. Mireia Juvé, Caves Pere Ventura i Celler Can Bas Domini Vinícola.
Conca de Barberà. Carles Andreu, Celler Carles Andreu.
Terra Alta. Ramon Roqueta, propietari del celler LaFou.
Priorat. Marta Domench, Associació Priorat Enoturisme.
Modera: Lluís Tolosa, sociòleg i escriptor especialitzat en el sector de l’Enoturisme.
20.00h. Cloenda
Divendres 16 de juny de 2017
Torreramona. sUBIRATS
09.00h. Benvinguda a la Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia. Antoni de la Rosa, president.
TERRITORI
09.15h. Presentació del bloc: Planejament vs paisatge vitivinícola. Josep Bertran.
09.30h. Escenaris de futur al Penedès. Escenaris de conflicte. Maria Solé.
10.15h. Els polígons industrials són necessaris? A on? Com? Quin és el procés de participació? El cas del Logis Penedès. Plataforma No fem el CIM, Pau Batlle; i CIMALSA, Isidre Gavín.
11.00h. El bon planejament també existeix. L’agricultura en el planejament contemporani. Enric Batlle.
11.45h. Pausa
12.00h. Taula rodona 3. El paisatge vitivinícola i l’enoturisme en el Pla Parcial Territorial de la vegueria del Penedès. Plataforma per la Vegueria del Penedès: Fèlix Simon. Pla Estratègic del Penedès: Pau Batlle, i Jordi Cuyàs. Administracions locals: Pere Pons, alcalde de Subirats. UPC: Enric Batlle, MBLandArch de l’ETSAB. Moderador: Josep Bertran.
13.30h. Dinar.
ART
15.00h. Presentació del bloc. Maridatge de cultura, vi i paisatge. Miquel Àngel Planas i Josep Roy.
15.15h. Vinya, paisatge i cultura. Josep Maria Puiggròs.
16.00h. Presentació del vídeo de Xavier Mitjans: L’arquitectura de la pedra seca. Memòria i art. Murs i barraques mestisses. Josep Massana i Miquel Vidal.
16.30h. Presentació de les conclusions del Sisè Congrés d’Art, Paisatge Vitivinícola i Enoturisme. Miquel Vidal.
16.45h. Cloenda del Congrés a càrrec de l’il·lustríssim alcalde de Subirats, Pere Pons i Vendrell.
17.00h. La ruta del tast de la pedra seca.
18.00h. Presentació de la primera obra de Pedrart feta al Penedès. Líquida geometria. WINELand. Identity and development. International Experimental Workshop. Josep Massana i Miquel Vidal.
18.30h. Tast de vins entre vinyes i diàlegs sobre pedra seca. Recordant circells i remors. Memòria. Rufino Mesa, Gerard Jané, Benjamí Català, Joan Rovira i Josep Massana.
20.30h. Tast de vins entre vinyes de terrer i caves gran reserva, dirigit pel periodista especialitzat en vins Ramon Francàs. Sopar. Homenatge a Joan Nogué, exdirector de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.
22.00h. Concert maridatge. La poesia i el vi en Joan Margarit. Música de Les Divadams (jazz).
VíDEOCONFERÈNCIES
Alex-Albright. Alex Albright. Professora i investigadora a Stanford/Harvard University.
Delphine Veissiere. Empresària especialista en estratègies de negoci a WTBA Consulting – EM Strasbourg Business School.
CONFERENCIANTS I PARTICIPANTS DE LES TAULES RODONES
PAUL MERTON
És el fundador d’Ethos Vins Grup, i ha estat assessor del sector del vi per a clients en tres continents durant més d’una dècada. Llicenciat per la Columbia University, i Màster en Administració d’Empreses per la BEM – Bordeaux Management School, (ara KEDGE Business School) l’any 2009, va aprofundir la seva investigació sobre el risc financer dels elaboradors independents de champagne. Especialitzat en el sector del champgne, Merton sent vocació pels vins que capten una autèntica relació simbiòtica entre l’elaborador i el medi ambient.
Merton, Paul. Strengthening the Champagne Industry and Creating a New Alternative Asset Class: 2 Sides of the Same Coin of Improving Risk Transfer for the Small Grower-Producer (Récoltant-Manipulant).” Diss. BEM, Bordeaux Management School. 2009
Ester Garcia. Directora de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya.
Bernd Theilen. Economista. Profesor de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Director del Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili (URV).
Lluís Tolosa. Sociòleg, escriptor, divulgador de la cultura del vi.
Maria Solé. Enginyera de Camins, canals i ports. Investigadora del Departament d’Enginyeria Civil i Mediambiental a la Universitat Politècnica de Catalaunya (UPC)
Enric Batlle. Dr. Arquitecte. Màster en Arquitectura del Paisatge. Director del Màster en Paisatgisme a la UPC
Jordi Cuyàs. Coordinador del Pla Estratègic del Penedès
Pau Batlle. Arquitecte. Urbanista. Màster en Paisatge
Josep M. Puiggròs. Enginyer Agrònom, membre de la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA), de l’Insitut d’Estudis Catalans. Investigador de la cultura del vi.
Josep Massana. Escultor. Fundador de la Casa Taller Josep Massana. Subirats.
Pere Pons. Arquitecte Urbanista. Alcalde de Subirats.
Miquel Àngel Planas. Dr. en Belles Arts. Catedràtic d’Escultura. Escola de Belles Arts. Universitat de Barcelona.
Josep Bertran. Dr. Arquitecte. Professor. Unitat Predepartamental d’Arquitectura. Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Reus. Universitat Rovira i Virgili.
DIRECCIÓ I COORDINACIÓ
Miquel Vidal. Dr. Arquitecte. Professor Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori. ETSAB.UP. President del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola, CEPvi. Director del Congrés d’Art, paisatge vitivinícola i Enoturisme.