La Cultura de l’Aigua

JORNADES

Cultura de l'aigua

Aquestes imatges corresponen a l’espectacle  La Veu del riu que es va projectar durant l’acte de cloenda del projecte La cultura de l’Aigua – Aguait que hem organitzat el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola – CEPvi, amb el suport dels ajuntaments del Camí del Riu (Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats), la Fundació Pinnae i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

L’acte va tenir lloc el dissabte 11 de novembre a la Font de les Pubilles de Torrelavit i va reunir a més de 200 persones al voltant de l’Aguait, l’element d’arquitectura efímera construït pels alumnes del Màster d’Arquitectura Efímera de l’Escola Elisava, el qual ha estat el pol d’atracció del projecte. Durant la tarda hi va haver diferents activitats, tant lúdiques com divulgatives: l’última edició de la xerrada debat “Quan obrim l’aixeta, de Mediona a Subirats” que s’ha anat celebrant a cada municipi i en la què els tècnics municipals responsables de la gestió de l’aigua de cadascun d’ells, han explicat la realitat de cada terme (totes aquestes xerrades han estat gravades i es poden escoltar a l’Spotify – CEPvi pòdcast); un espectacle familiar a càrrec de la “La capitana Morgana” ; l’espectacle “La Veu del Riu” del creador digital Cédric Bachorz de Paradigme Visual Art (Molí Xic); i finalment, l’actuació musical del grup “Potser Dimarts”, primer concert de la formació amb el nou nom (abans Fumut).

Cinc mesos d’activitats

Durant cinc mesos, de juny a novembre, L’Aguait ha anat desplaçant-se pel Camí del Riu amb l’objectiu d’atraure l’atenció de les persones per acostar-los al riu per recuperar-ne el contacte i la memòria. Al seu voltant s’hi han fet 67 activitats (una mitjana de 10 en cadascun dels municipis) les quals han estat organitzades per entitats, agrupacions i persones voluntàries, a més dels ajuntaments i el propi CEPVI. Hi ha hagut una gran varietat d’actes, des de presentacions de llibres, lectures, concerts, tallers, conferències, tast de vins, debats i xerrades, tots ells amb el propòsit de crear consciència sobre el paper que té l’aigua en la configuració del paisatge que ens envolta. Les propostes han aconseguit una participació de gairebé 2.500 persones.

Des del CEPvi es fa una valoració molt positiva del projecte, atès que ha assolit els objectius que s’havien marcat: encetar debat sobre l’aigua (usos, gestió, futur); participació de la ciutadania, no només en l’assistència als actes programats, sinó també en la seva ideació i organització; conscienciació sobre el paper de l’aigua en la configuració del paisatge que tenim; revaloració del paisatge de ribera, i impulsar la relació entre municipis.

La Cultura de l'Aigua

Arran de les conclusions del VIII Congrés d’Art i Paisatge dedicat a l’aigua, el CEPvi vam creure necessari continuar treballant sobre el paper de l’aigua en la construcció del paisatge que ens envolta. Així és com va néixer el projecte La Cultura de l’Aigua, que compta amb el suport de la Fundació Pinnae, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, els Ajuntaments del Camí del RiuMediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Torrelavit, Sant Sadurní d’Anoia i Subirats.

També compta amb la participació dels alumnes d’Elisava que estan cursant el màster internacional d’arquitectura efímera (MEATS). Des del mes de febrer, els 16 estudiants, procedents de tots els continents del món, estan treballant en un element d’arquitectura efímera que serveixi com a indicador dels espais de trobada social i, al mateix temps, d’observació individual del paisatge, que hi haurà al voltant de la llera dels rius Mediona, Bitlles, Anoia i Lavernó, els quals configuren el Camí del Riu. Aquest element d’arquitectura efímera, s’anirà desplaçant pels sis municipis, emulant el circuit de l’aigua. A cadascun d’ells hi estarà tres setmanes i durant aquests dies, al seu voltant, s’organitzaran activitats relacionades amb l’aigua.

L'objectiu

L’objectiu principal de La Cultura de l’Aigua és la conscienciació sobre la importància que té l’aigua en la configuració de l’entorn que coneixem: el paisatgístic, el social i l’econòmic. Per treballar aquesta conscienciació estem preparant un seguit d’activitats que es faran entre els mesos de juny i octubre i que comptaran amb la col·laboració dels ajuntaments i de les entitats locals.

La Cultura de l’Aigua és un projecte ambiciós que aquest any 2023 farà la seva primera etapa ja que la intenció és fer-lo a totes les conques hídriques de la Vegueria Penedès.

Projectes

Pròxims esdeveniments

setembre 2024

Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

No hi ha esdeveniments pròxims