El CEPVÍ organitza el Congrés d’Art i Paisatge del 2022 entorn de l’Aigua i la seva relació amb el paisatge vitivinícola.

 

2022Congresaigua01L’aigua estructura el territori en conques hídriques. Els rius, rieres i rierols marquen traces en el paisatge que la fa llegible. Durant segles, l’accés a zones d’aigua era indispensable: l’extracció d’aigua per a usos domèstics i agrícoles, una font d’energia pels processos d’elaboració alimentària i l’industria, una via de transport i també un sistema per l’evacuació de residus. Amb el pas del temps, les necessitats bàsiques que provenia del riu s’han anat reemplaçant amb xarxes d’aigua, electricitat, clavegueram i transport terrestre. El riu que abans era un centre de la vida, ha quedat més com la part del darrera, amagada i moltes vegades descuidada.

 

2022Congresaigua04

 

La situació crítica de l’escalfament global altera la climatologia i els canvis, que ja s’experimenten, tindran, cada vegada més, un impacte molt important en el paisatge de la vinya.  En aquest Congrés 2022 volem abordar els temes de com fer front aquests canvis.

 

2022Congresaigua03

 

 

Al Penedès, el paisatge vitivinícola no es refereix només a les vinyes. També al seu marc de referència, les muntanyes i boscos; els camps de fruiters, olives i cereals; els masos i pobles; els horts i les granges; els rius i rieres. És el mosaic de tots els elements que creen la imatge visual; que forma l’ecosistema i, en definitiva, l’expressió del conjunt cultural, social i econòmic del nostre entorn: el paisatge.

 

 

Una primera aproximació al tema és el següent guió:

El cicle de l’aigua 

 1. La sequera: captació, retenció, estalvi d’aigua, 
 2. La contaminació: tractament i reutilització d’aigua.
 3. Les inundacions: el litoral i la pujada del nivell del mar
 1. Els canvis en la viticultura:
 1. Tractaments edafològiques
 2. Noves varietals de plantes
 3. Mètodes de cultiu innovadors
 1. La història de l’aigua

En el congrés també volem examinar l’estat de les zones d’aigua al Penedès i proposar possibles vies de recuperació, tant a nivell de biodiversitat com d’us, i la reutilització del patrimoni paisatgístic i arquitectònic.

 1. El patrimoni de l’aigua:  molins, recs i zones d’estiueig.
 2. Ordenació territorial: Objectiu de qualitat nº9 del catàleg de paisatge. “Paisatges fluvials”, el agua en el PTVP
 3. Projectes innovadors d’activitats econòmiques implicats amb l’aigua:
 1. Agroparc Penedès (Ametller) La utilització i reciclatge de l’aigua
 2. Caves Vallformosa: Una intervenció sobre el paisatge vitivinícola i els seus cursos d’aigua.

Eixarcolant: El Parc de la Conca d’Òdena. Nous cultius amb plantes oblidades.

 

Igual que altres edicions, el Congrés comptarà amb participació acadèmica i de l’administració en els debats i taules rodones. S’incorporen tècnics i especialistes del propi territori i es convidarà a les agrupacions que formen la societat civil més activa.

També es dinamitzarà una reflexió des del món de l’art sobre el tema central de l’aigua.

Com a novetats hi haurà recull de comunicats seleccionats, la presència de projectes internacionals que tracten el tema de l’aigua i la incorporació d’una activitat paral·lela de cinefòrum, amb una selecció de pel·lícules que tracten les diferents problemàtiques de l’aigua. Chinatown de Roman Polanski i El Riu Foix de Xavier Bayer. Serà oberta al públic i en col·laboració amb el festival Most.

2022Congresaigua06

Últimes notícies

CEPVI

Centre d'Estudis del Paisatge Vitivinícola
L'Estació de Lavern
08739 Subirats (Barcelona)